HERKOMST

Producenten waarmee we samenwerken

De Griekse Natuurwinkel Amersfoort biedt onder andere natuurlijke en biologische producten van familiebedrijven waar tradities van generatie op generatie worden doorgegeven. We nemen je mee langs een aantal van onze producenten in Griekenland.

                                                                        Cavistas

                                                            Kwaliteitswijnen

De bijzondere verpakking, daar kun je Cavistas aan herkennen. Milieuvriendelijk, met een minimale aanwezigheid van zuurstof waardoor de waardevolle inhoud, gebottelde wijn, voor lange tijd houdbaar is. De 'wine in a bag' is in verschillende druivensoorten en samenstellingen verkrijgbaar. 

Cavistas startte met twee bekende Griekse druivensoorten, namelijk de Agiorghitiko en Moscofilero. Daarna volgden twee bijzondere blends: Agiorghitiko-Xinomavro en Malagouzia-Assyrtiko. Tot slot werd een rosé gemaakt van de Agiorghitiko variëteit. Kom naar de Griekse Natuurwinkel Amersfoort voor de witte Moscofilero en de rode Agiorghitiko-Xinomavro.

                ABEA

             Olijfolieproducten

Sinds 1889 maakt ABEA pure traditionele olijfolieproducten. ABEA vind je in Chania op Kreta en het is de oudste verwerkingsfabriek van olijfolie in Griekenland. Naast productie van diverse soorten olijfolie is ABEA tegenwoordig ook actief op andere terreinen zoals persoonlijke verzorgingsproducten. Allemaal met de filosofie: respect voor de aarde en haar mensen.

Olijfolie

Met hun olijfproducten geven ze bekendheid aan het Kretenzer dieet. Een manier van eten met hoge voedingswaarde en als basis de Kretenzer extra virgin olijfolie. In de olijfolie proef je de bodem, zonneschijn en het droge klimaat van het eiland Kreta en bovendien de liefde van de Kretenzers voor de olijfbomen.

Verzorgingsproducten

Het gebruik van olijfolie voor lichaamsverzorging en behoud van gezondheid is een eeuwenoude traditie. De geheimen van de Kretenzer natuur komen terug in de natuurlijke verzorgingslijn OLIVA. Naast olijfolie komen in de producten o.a. honing, lavendel en sinaasappel terug. De producten bevatten geen kunstmatige kleurstoffen, siliconen, propyleenglycol en ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Anijs

Anijs maakt de ouzo. De anijs van de ouzo van MITILINI wordt verbouwd in een dorp op het Griekse eiland Lesbos genaamd Lesvori. Het microklimaat van dit gebied, het vruchtbare land, de nabijheid van de baai van Kalloni en de toegewijde producenten maken deze Ouzo tot een topproduct.

EVA distilleerderij

Ouzo

Op Lesbos werd het familiebedrijf vanaf 1995 voortgezet door de Patrikopoulos broers. Zij zijn de derde generatie en  zoeken een goede balans tussen zowel hun tradities als de moderne technologie. Het ervaren personeel en partners zorgen voor een optimale productie, botteling, opslag, distributie en export. EVA werkt volgens het ISO kwaliteitssysteem en voedselveiligheidssysteem.

De destilleerderij heeft moderne koperen distilleerketels, bottelmachines en een laboratorium. Wanneer je op Lesbos bent, kun je hier het Ouzo museum bezoeken met een typisch café uit de jaren '30 waar je kunt genieten van een Ouzo proeverij. 

Ouzo-meze

Ouzo houdt van de zon, smaakvolle 'meze' en goed gezelschap. Meze bestaat uit een selectie van kleine, apperetief gerechten. Vaak worden bij deze kleine hapjes alcoholische dranken zoals Ouzo gedronken. Het contrast en de rijke smaken bepalen de Ouzo ervaring. Een Ouzo-meze kan bestaan uit visgerechten zoals sardines, octopus, maar ook bijvoorbeeld olijven, salades, gegrilde kazen.

              Anemos

                    Mastiek

Anemos biedt verzorgingsproducten met Mastiek. Mastiek (Masticha) is de hars van de Mastiekboom. Deze bomen komen op verschillende plekken op de wereld voor, maar alleen bij de bomen op het zuidelijke deel van het Griekse eiland Chios ontstaat een hars bruikbaar voor allerlei toepassingen. De twee Griekse eigenaren hebben in hun jeugd zelf ook Mastiek geteeld en er letterlijk altijd middenin gezeten. Ze maken verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn met ingrediënten van het eiland zoals kruiden, maar ook de typisch Chiotische mandarijnen. 

Bijzondere werking

In de loop van de tijd werd door verschillende artsen de werking van Mastiek tegen diverse aandoeningen ontdekt. De vader van de Geneeskunde: Hippocrates ontdekte dat Mastiek goed werkt tegen maagpijn en griep. De Universiteit van Nottingham heeft ook aangetoond dat Mastiek maagzweren kan genezen. Mastiek heeft een antivirale, antibacteriële en antimicrobiële werking. Het werkt effectief bij ontstekingen van tandvlees en huid, bij parodontitis, puistjes, acne, reumatische klachten en wondbehandeling.